Hybernská ulice: Bistro u Býka nabízí legendární Treskoslovenskou tresku

Treskoslovenská treska patří na Slovensku k národním pokrmům, dobře si ji pamatují i obyvatelé někdejšího Československa, stejně jako každý, kdo ji někdy ochutnal.

V Praze je dnes Tradiční treskoslovenská treska v majonéze od RYBY Košice (součást společnosti TAURIS) dostupná v Bistru U Býka, které sídlí v Hybernské ulici nedaleko Prašné brány a Masarykova nádraží v centru Prahy. A to v klasickém i pikantní provedení – v originálním obalu i na váhu u lahůdkového pultu.

Hybernská ulice: Bistro u Býka nabízí legendární Treskoslovenskou tresku

Nad každým lahodným soustem pravé treskoslovenské tresky se vznáší neodbytná otázka, v čem je tajemství jejíjemné sladkokyselé chuti a typické šťavnatosti? Odpověď je přitom jednoduchá. V zachovávání léty prověřené „retro” receptury, definované ČSN normou z roku 1958, v současných parametrech. Tradiční treskoslovenská treska od RYBY Košicesa právem pyšní puncem pravosti a četnými oceněními, protože není vyrobená z laciných náhražek, ale výhradně z treskovitých ryb a kvalitní majonézy. Podíl masa, bílé svaloviny s výraznou strukturou, je 46 %, což dává salátu pevnou vláknitou konzistenci, bez nežádoucí mazlavosti.

Málokdo ví, že ikonická slovenská pochoutka v roce 2024 oslavila už 70. narozeniny! A kde je začátek jejího příběhu? Po 2. světové válce se stát snažil dostat do jídelníčku Slováků víc ryb. „Víc ryb na stůl pracujících,“ hlásal dobový tisk. Jenže v tom byl háček. Dovážet mořské ryby nebylo zrovna nejlevnější a tak v tehdejším národním podniku RYBA Košice hledali ekonomicky méně náročný způsob.

Hybernská ulice: Bistro u Býka nabízí legendární Treskoslovenskou tresku

Řešením byla pokusná výroba tresky v remuládě, tedy v majonéze ochucené zeleninou, s plánem 65 tun na rok, která odstartovala v roce 1954. Salát z ryb a zeleniny spotřebitelům okamžite zachutnal a plán byl hned v prvním roce výroby dvojnásobně překročen,“ vzpomínal v jednom z rozhovorů Richard Duda, generální ředitel společnosti TAURIS a.s., do jejíhož portfolia RYBA Košice dnes patří.

Recept vymyslel kuchař a cukrář Július Boško, vyhlášený specialista na studenou kuchyni. Ovšem při startu výroby socialistické tresky byla kvalita povážlivá, k výraznému zlepšení došlo až s normou přijatou v roce 1958, podle které musel salát obsahovat výlučně maso z treskovitých ryb. Původní recepturu oprášila RYBA Košice v roce 2018, kdy na trh uvedla retro výrobek Tradiční treskoslovenská treska v majonéze. K její výrobě používá aljašskou tresku lovenou přímo na Aljašce a filety z ní, takže žádné odřezky. Salát neobsahuje umělá sladidla a svým složením je vhodný i pro celiaky. Pikantní varianta treskoslovenské tresky je delikátně ochucená přidanými chilli papričkami.

Tradiční košická retro Treska, věrná chuti včera, dneska.

Hybernská ulice: Bistro u Býka nabízí legendární Treskoslovenskou tresku

Bistro u Býka:

Otevírací doba:

PO – PÁ: 8.00 – 20.00 / SO 9.00 – 20.00 / NE – ZAVŘENO

Produkty dostupné v Bistru U Býka lze nyní objednávat také online přes platformu Foodora.

Více informací najdete na www.bistroubyka.cz.

Zdroj foto: Bistro U Býka, Tauris

Související příspěvky